• De kraam van 'Heel Vreeswijk Bakt!' in 2023.
• De kraam van 'Heel Vreeswijk Bakt!' in 2023. Foto: Archief Oranjecomité Vreeswijk

‘Heel Vreeswijk Bakt’ op Koningsdag: wie wordt de meesterbakker?

Nieuws 408 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Alle amateurbakkers kunnen strijden om de titel meesterbakker van Vreeswijk tijdens het evenement ‘Heel Vreeswijk Bakt!’ op Koningsdag. Het evenement wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Dit jaar is het thema Koninklijk Oranje.

De volwassenen worden uitgedaagd om een taart te bakken en de jeugd tot 16 jaar cupcakes, koekjes of een opgemaakte cake. De baksels worden thuis gemaakt en op 27 april bij de kraam van ‘Heel Vreeswijk Bakt!’ tentoongesteld en beoordeeld door de driekoppige jury. 

Proefbakken

Noor van de Meent kreeg vorig jaar de eerste prijs met haar taart; een koninklijk kussentje met appeltjes van oranje. Haar taart viel op vanwege het uiterlijk en de verrassende smaak. “Het was vorig jaar zo leuk, dat ik dit jaar ook zeker mee ga doen”, vertelt Noor. “Wat ik ga maken weet ik nog niet. Wellicht ga ik een familierecept gebruiken. Ik ga in elk geval dit weekend proefbakken.” 

‘In ieder geval weer meedoen’

Raselle Geresse, won in 2022 en in 2023 de derde prijs en is de buurvrouw van Jan Schoonewelle (vrijwilliger Oranjecomité Vreeswijk). “Hij zei tegen mij dat deze activiteit wel wat voor mij was. En daar had hij gelijk in! Ik wilde graag de derde prijs (deelnemen aan een workshop) winnen en dat was beide jaren gelukt. Misschien dat ik dit jaar ga bakken met mijn zoontje. Ik ga in elk geval weer mee doen.” 

Compliment voor de vulling

Charlotte Meyerink (12), die enorm houdt van bakken en koken, was tweede geworden in 2023 bij de jeugd. “Van de jury kreeg ik een compliment voor mijn vulling. Daar zaten sinaasappel en gember in verwerkt.”

Driekoppige jury

In de jury zitten banketbakker Cor IJkelenstam (voorzitter), patissier Agnes Hoogendoorn en Theo Vernooy, die enorm van koken houdt. Cor zit voor het derde jaar op rij in de jury en vertelt: “Ik ben ieder jaar toch weer verrast wat iedereen weer weet te maken qua vorm en smaak. En die blije gezichten, als ze een compliment krijgen, vind ik prachtig om te zien.” 

Mix met expertises

Voor Theo is dit het tweede jaar dat hij in de jury zit. “Ik kijk op een hele andere manier naar de baksels dan de profs natuurlijk. Ik vind een taart of cake er al snel mooi uit zien. De jury is een mooie mix met expertises.” Voor Agnes is het dit jaar het eerste jaar dat ze mee doet met dit evenement. “Ik vind het ontzettend leuk om als jurylid deel te mogen nemen aan deze activiteit.” Jan: “Of je nu heel vaak in de keuken staat of niet, als je het leuk vindt om te bakken, dan nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan ‘Heel Vreeswijk Bakt!’” 

‘Geniet vooral!’

Cor vult aan: “Door de tips die je krijgt, kun je jezelf weer verbeteren. Charlotte heeft nog als tip: “Wees creatief, ga lekker combineren met de verschillende smaken, maar geniet vooral!” Inschrijven kan nog tot en met vrijdag 26 april via: www.invreeswijk.nl/koningsdag-heel-vreeswijk-bakt....

Naomi Wijling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leidsche Rijntunnel.
Grote kans op file A2 door werkzaamheden Leidsche Rijntunnel Nieuws 3 mei, 15:11
• Terug naar de jaren 70 met ABBA Fever.
Drie dagen lang feest met IJsselstein Live Nieuws 3 mei, 10:42
• Veerpont Vrevia vaart tussen Nieuwegein en Vianen.
Veerpont tussen Nieuwegein en Vianen start binnenkort met zomerdienstregeling Nieuws 2 mei, 13:35
• Inzameling snoeihout.
RMN organiseert tweede gratis ophaalronde snoeihout in Nieuwegein Nieuws 2 mei, 11:34
• De brandweer, politie en netbeheerder Stedin zijn  ter plaatse.
Gaslek in Nieuwegeinse woonwijk, zes woningen ontruimd UPDATE 2 mei, 11:23
• Stadscentrum Nieuwegein.
Infocentrum City Nieuwegein en Duurzaamheidsloket dicht vanwege verhuizing Nieuws 2 mei, 10:57
• Plantjesmarkt bij Dorpshuis Fort Vreeswijk.
Op zoek naar kleurrijke zomerplantjes? Dan moet je dit weekend in Vreeswijk zijn Nieuws 2 mei, 10:28
• Yousry Elkashif met zijn lintje.
Nieuwegeinse Yousry kreeg een lintje en geeft daarom een feest: 'Geen woorden voor hoe blij ik ben' Nieuws 2 mei, 09:58